Mulakan Dengan...

17 January 2009

Puding Koktail Berkuah


A. Badan puding…

Bahan-bahannyer…

1 pek tepung kastard
1kotak santan (size kecil)
1kg gula pasir


cara-cara memasak:

-masukkan tepung kastard ke dalam periuk (besar)...(tinggalkan dalam 5 atau 6 sudu tepung kastard untuk buat kuah puding)

-bancuh dengan air, kacau sehingga tepung tidak berketul-ketul. Kemudian masukkan santan satu kotak.

-Letak periuk di atas dapur dengan api sederhana, kacau ikut sunnah... dari kanan ke kiri.... masukkan gula secukup rasa... agak2 manis buah jer ye...
**kacau sehingga adunan tersebut likat...

-Setelah masak adunan tadi tuang adunan ke dalam bekas untuk di sejukkan...dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.

** pastikan adunan tidak terlalu likat, jika tiba2 adunan menjadi terlalu likat perlu dituang dengan
air panas supaya adunan menjadi elok kembali...
**jadi sediakan air panas semasa memasak badan puding ni yer…


B. Kuah puding

bahan-bahan;

5@6sudu tepung kastard
1 tin susu cair
1 tin koktail (buah campur)
gula


cara-cara memasak:

-masukkan tepung kastard ke dalam periuk, campur air kacau sehingga tepung sebati dengan air dan tidak berketul2..

-masukkan susu cair, letakkan periuk di atas dapur. Nyalakan api yang sederhana kacau dalam 15-25 minit…masukkan gula secukup rasa...manis sedikit dari badan puding (supaya naik rasa)...

-masukkan buah campur ke dalam kuah tadi...kacau sekejap dan kemudian tuang ke dalam bekas lain untuk disejukkan....

-dah sejuk masukkan kedalam peti sejuk...

** semasa memasak kuah ni... mesti terus kacau supaya susu tidak hangus dibahagian bawah...jaga api jangan terlalu besar..

3 comments:

farrah hannani said...

mak cu dahlah malas masak.reti ke buat puding tu?

Unknown said...

huhuhu...pecah tembelang dia rupa2nya malas masak patut le gambar tu sekadar hiasan jek ekekeke...

Nat Rozali said...

ei.. sape kata x pandai.. x cayer nanti balik kampung makcu buatlah... kepada hobenz duk diam2 yer...natrahrozali