
A. Badan puding…
Bahan-bahannyer…
1 pek tepung kastard
1kotak santan (size kecil)
1kg gula pasir
cara-cara memasak:
-masukkan tepung kastard ke dalam periuk (besar)...(tinggalkan dalam 5 atau 6 sudu tepung kastard untuk buat kuah puding)
-bancuh dengan air, kacau sehingga tepung tidak berketul-ketul. Kemudian masukkan santan satu kotak.
-Letak periuk di atas dapur dengan api sederhana, kacau ikut sunnah... dari kanan ke kiri.... masukkan gula secukup rasa... agak2 manis buah jer ye... **kacau sehingga adunan tersebut likat...
-Setelah masak adunan tadi tuang adunan ke dalam bekas untuk di sejukkan...dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
** pastikan adunan tidak terlalu likat, jika tiba2 adunan menjadi terlalu likat perlu dituang dengan
air panas supaya adunan menjadi elok kembali...
**jadi sediakan air panas semasa memasak badan puding ni yer…
B. Kuah puding
bahan-bahan;
5@6sudu tepung kastard
1 tin susu cair
1 tin koktail (buah campur)
gula
cara-cara memasak:
-masukkan tepung kastard ke dalam periuk, campur air kacau sehingga tepung sebati dengan air dan tidak berketul2..
-masukkan susu cair, letakkan periuk di atas dapur. Nyalakan api yang sederhana kacau dalam 15-25 minit…masukkan gula secukup rasa...manis sedikit dari badan puding (supaya naik rasa)...
-masukkan buah campur ke dalam kuah tadi...kacau sekejap dan kemudian tuang ke dalam bekas lain untuk disejukkan....
-dah sejuk masukkan kedalam peti sejuk...
** semasa memasak kuah ni... mesti terus kacau supaya susu tidak hangus dibahagian bawah...jaga api jangan terlalu besar..
3 comments:
mak cu dahlah malas masak.reti ke buat puding tu?
huhuhu...pecah tembelang dia rupa2nya malas masak patut le gambar tu sekadar hiasan jek ekekeke...
ei.. sape kata x pandai.. x cayer nanti balik kampung makcu buatlah... kepada hobenz duk diam2 yer...natrahrozali
Post a Comment